Fogpótlások

Dr_Zeller_Zsófia_fogszakorvos_Dental_Art_Pécs-gyerekfogászat

Fogpótlás

A saját fogak megtartása életre szóló befektetés. Jelenlegi ismereteink szerint nincs a természetes fogakkal egyenértékű fogpótló módszer. Alapszabály, hogy minél kisebb a baj, annál egyszerűbb – és olcsóbb- a kezelése. Ha a fogak eltávolítás már elkerülhetetlen, vagy korábban megtörtént, a jó fogpótlás feladata nem csupán a hiányzó rágófelület pótlása és az esztétikai megjelenés javítása, hanem olyan komplex szemléletű ellátás, ami a későbbi szövődményeket: a fogágybetegséget, csontlebontódást és a túlterhelődés okozta foglazulást megelőzi, vagy a kialakulásukat időben a lehető legtovább kitolja.

Rögzített fogpótlások

Implantációs fogpótlások:

Egyes foghiányok esetében a legkorszerűbb ellátási forma a fogak titán műgyökérrel, implantátummal való pótlása. Ezáltal megelőzhető az elveszített fog rögzítését végző csontszövet sorvadása és a foghiányt határoló fogak túlterhelődése és elmozdulása. További előnye, hogy a megmaradó fogak sérülése nélkül végezhető el a hiányzó fog vagy fogak pótlása. Kivitelezéséhez a páciens általános egészségügyi állapotán kívül a foghiány helyén megfelelő anatómiai viszonyokra van szükség. Ezek hiányában előzetes beavatkozásokra: fogszabályozásra, csontpótlásra, szájhigiéniai kezelésre és néha életmódváltásra lehet szükség. A tervezési és operációs fázis után hosszabb gyógyulási időre biztosítja a megfelelő csontosodást, majd ezek után van lehetőség a foghiány tényleges pótlására. 

A fogászati implantátumok speciális megoldásai segítséget jelenthetnek teljes foghiánnyal élő pácienseink számára is.

Természethű koronák és hidak:

Bizonyos esetekben egyes fogakat borítással kell körbevennünk, hogy vissza tudjuk adni az eredeti formájukat és funkciójukat. Ezeket az ellátásokat koronának nevezzük, mivel a fog koronai részét restaurálják. A hídtag a fogpótlásnak az a része, amely nem fogon vagy implantátumon nyugszik, hanem mintegy áthidalja a foghiányt. Hídnak nevezzük a koronák és hídtagok együttesét. A hagyományos eljárással készülő koronák esetében egy  rugalmas fém alapra kerámia leplezést égetnek. Az így készített koronák évtizedek óta bizonyítják megbízhatóságukat mind a fogak megtartásában, mind a hiányzó fogak pótlásában. A fém alap korábbi magas nikkel tartalmát mára olyan minimálisra csökkentették, hogy a legritkább esetben találkozhatunk allergiás reakcióval.

Fémallergia és fokozott esztétikai igények esetén, elsősorban a mosolygáskor látszó metszők, szemfogak és kisőrlők területén javasolt a szürkés- kékes színárnyalatért felelős fém alap nélkül készülő fémmentes, vagy teljes kerámia koronák készítése. Ebben az esetben a korona stabilitását a fog természetes színével egyező cirkónium tömbből lézer segítségével kifaragott rendkívül kemény alap adja, amit a kézzel felvitt, egyénileg kialakított égetett kerámia borítás tesz egyedivé és a természetes fogakhoz megszólalásig hasonlóvá. Rögzített fogpótlás készítése során szükség lehet ideiglenes pótlás viselésére a gyógyulási szakasz és a technikai munkafázisok során. Ilyenkor számítógéppel tervezett a széli záródás mentén mikron milliméter pontosságú, magas esztétikai kivitelű ideiglenes használatra szánt PMMA műanyag koronákkal állítjuk helyre a fogak eredeti formáját.

Kivehető fogpótlások

Precíziós és kombinált kivehető fogpótlások:

Azokban az esetekben, amikor már nem lehetséges az elveszített fogak és az azokat támasztó szövetek pótlása beragasztott fogművekkel, kénytelenek vagyunk a hiányzó részeket kivehető protézisekkel rekonsturálni. Ezt a feladatot hagyományosan egyedileg öntött fémlemezre készülő fogpótlásokkal oldották meg, amelyek elhorgonyzásáért a fémlemez részét képező rugalmas fém kapcsok felelősek, amelyek a foghiányt határoló fogakban megkapaszkodva gátoltják a pótlás billenését. A klasszikus fémlemezes fogpótlás kompromisszumos esztétikája mellett további hátránya, hogy a maradék fogakat jelentősen terheli és további fogelvesztés esetén nem javítható, stabilitása jelentősen meggyengül. 

A kivehető fogsorok rögzítésére léteznek olyan megoldások, amelyek nem csupán láthatatlanok az avatatlan szem számára, de a fogsor stabilitását is fokozzák. Ezek a  Precíziós elhorgonyzású rendszerek a megmaradt fogakat optimális irányban terhelik, így azok kisebb valószínűséggel vesznek el a fogsor viselése következtében. Megfelelő számú és állapotú maradék fogazat esetében a rögzített és a kivehető rész közötti csúsztatós elhorgonyzással biztosítható a láthatatlan kapcsolat, amelyek között cserélhető műanyag betét biztosítja a folyamatos erősségű, precíz rögzítést. Csúsztató használatával kiválthatóak a látható kapcsok, amelyek könnyen sérülhetnek, és a rugalmasságukból is hamar veszíthetnek, a pótlás ki-be helyezése során pedig megkarcolhatják a rögzített pótlások felszínét. Minimális számú maradék fog esetén a kivehető fogpótlások precíziós rögzítéséhez használt teleszkóp-korona rendszer, amelyben a rögzítőerőt a két egymásba pontosan illeszkedő korona között létrejövő súrlódás adja. Használatukkal megőrizhetjük azok a maradék fogak is, amelyek önmagukban nem lennének alkalmasak egy fogpótlás rögzítésére és az így nyert rögzítő erő segíti a kivehető fogpótlások könnyebb megszokását.

Teljes akrilát kivehető fogpótlás:

Teljes fogatlanság esetén a precíz lenyomatvétel és tervezés biztosítja, hogy kiasználhassuk az összes anatómiai adottságot, ami segíthet a protézis helyben tartásában. A fogsor elkészítését jelentő öt munkafázis után még három alkalommal ellenőrizzük a fogsort a legnagyobb kényelem érdekében.

Dental_Art_Pécs_Dr_Zeller_Zsófia_fogszakorvos

Dr Zeller Zsófia

Fogszakorvos

facebook.com/
dentalartpecs

Bejelentkezés és kapcsolatfelvétel

7 + 1 =