Gyermekfogászat

Dr_Zeller_Zsófia_fogszakorvos_Dental_Art_Pécs-gyerekfogászat

Gyermekfogászat

A kisgyermekek fogászati ellátása fokozott figyelmet és gondosságot igényel. Elsődleges és megkerülhetetlen feladatunk a bizalom kialakítása, ami néha hosszú folyamat és több alkalmat is igénybe vehet. Igyekszünk ezt az időszakot is megelőző és gyógyító tevékenységre fordítani, ezért amíg megismerjük a fogászati anyagokat és műszereket a gyermek együttműködő képességétől függően működés közben is kipróbáljuk őket. Így legtöbbször már az első alkalmak során sor kerül a fogak polírozására, fluoridálására, és szükség esetén barázdazárás készítésére is. Figyelembe véve az életkori sajátosságokat, igyekszünk egyszerre annyi feladatot elvégezni, amennyit a gyermek képes együttműködve végigülni.

Kezelések

Polírozás, Fluoridálás- Remineralizálás

Hasonlóan a felnőttek fogaihoz a tejfogakon is megjelenhetnek elszíneződések és felrakódások. Ezek kíméletes eltávolításhoz használt puha eszközök és a legfinomabb szemcseméretű CleanJoy termékek biztosítják, hogy a legkevesebb sérülést okozzunk az érzékeny fogzománcon és a kezelés valódi élmény legyen a kis pácienseink számára. A fogzománc meggyengülése a fogszuvasodáshoz vezető út első lépése. Bizonyos esetekben a folyamat még visszafordítható, azonban az otthoni fogkrémek használata mellett szükségessé válhat professzionális anyagok célzott alkalmazása, és egyéni remineralizációs program kialakítása is. Rendelőnkben professzionális termékek alkalmazásával nagy koncentrációban visszük fel a sérült fogak felszínére a fogzománc építőköveként szolgáló amorf kalcium-foszfátot (ACP) és szükség esetén a ProFluorid technikával erősítjük meg a visszaépülő fogzománcot, amely a kellemes íz mellett a gyógyszertári fluoridos készítmények kétszeres fluorid mennyiségét tartalmazza.

Barázdazárás

A frissen előtörő maradó fogak felszíne még éretlen, és fokozottan ki van téve az ásványi anyagok kioldódásának a szájüregben előforduló baktériumok és a rendszeresen előforduló savas kémhatás miatt. Különösen veszélyeztetettek azok a felnőtt fogak, amelyek környezetében szuvas tejfogak is találhatóak. Ezek védelme elsőbbséget élvez még a tejfogak tömésterápiájánál is. Barázdazáráskor a fogak rágófelszínén lévő szűk, de mélyre vezető barázdákat alapos tisztítás után folyékony tömőanyaggal zárjuk le, ami a mechanikai védelem mellett folyamatos fluorid leadással védi a felnőtt fogak rágófelszínét a fertőződéstől.

Tejfog tömés

A tejfogak ellátása nagy figyelmet, gyorsaságot igénylő feladat. Ilyenkor a figyelmünk 100%-a a gyermeké, minden rezdülését igyekszünk követni a sikeres ellátás érdekében. A kezelés során a felnőttkori fogak ellátásához hasonlóan törekszünk a precizitásra és a tartós eredményre. Ennek érdekében egyénre szabottan választunk a restaurációs technikák közül és olyan tömőanyagokat használunk, amelyek a nehéz körülmények ellenére is lehetővé teszik a gyors, mégis tartós ellátást.

Tejfogak gyökérkezelése

A tejfogak megtartásának a fogváltás idejéig fontos szerepe van a maradó fog számára rendelkezésére álló tér megőrzésében. A korán elveszített tejfogak a felnőtt fogak helyének beszűkülését, fogváltási rendellenességeket, elakadásokat és szabálytalan fogsort eredményezhetnek. Bár hihetetlennek tűnik, de a tejfogakat is lehet gyökérkezelni. Természetesen a felszívódó gyökerek miatt a tejfogak esetében alkalmazott anyagok és technológiák egészen eltérőek a felnőtt fogakhoz képest, de a cél nem is az évtizedekig tartós gyökértömés készítése, hanem a maradó fogcsírát veszélyeztető gyulladás megszüntetése, és a tejfog élettartamának a fogváltás idejéhez közelítő kitolása.

Traumás fogak ellátása

A gyermekkorban gyakoriak a fogakat érő balesetek. Ahogy a gyerekek, úgy a balesetek is nagyon sokfélék lehetnek, ezért ezeknél a kezeléseknél különösen nagy szükség van a kreatív megoldásokra, hogy minden gyermek a lehető legkisebb traumával éljék meg az elkerülhetetlen fogászati beavatkozást. 

Tejfogak esetében a cél a maradó fogcsíra épségének megőrzése mellett a szájat, nyelvet vágó, szoptatás során problémát jelentő töredezett részek gyengéd lesimítása, a fog nyugalomba helyezése, a fogbél megnyílás után a sérült felszín gyógyszeres ellátása, a fájdalom megszüntetése.

Maradó fogak sérülésekor a fog hosszú távú megőrzése mellett, az esztétika és a fonáció visszaállítása a legfőbb szempont. Traumásan sérült fiatal felnőtt fogak esetében a gyökerek sokszor még fejletlenek a sérülés bekövetkezésének pillanatában. Ilyenkor speciális technika és mineral trioxid aggregátum (MTA) felhasználásával igyekszünk elérni, hogy a gyökéri fogbél életben maradjon, és a fog képes legyen teljes méretében kifejlődni, a gyökerek csúcsa pedig záródni. Ennek hiányában nem csupán a gyökérkezelés kivitelezése ütközik nehézségekbe, de a gyökértömés sikeressége a fog várható stabilitása és élettartama is kérdéses lehet.

Dental_Art_Pécs_Dr_Zeller_Zsófia_fogszakorvos

Dr Zeller Zsófia

Fogszakorvos

facebook.com/
dentalartpecs

Bejelentkezés és kapcsolatfelvétel

12 + 5 =