Szájhigiéniai kezelések

Dental_Art_Pécs_Dr_Kámán_Attila_fogszabályozó_szakorvos
Gyugel Anita

Dentálhigiénikus

Dentálhigiéniai kezelések

Az egészségtudatosság és az esztétikai igények növekedésével a gyógyító tevékenységek mellet mind nagyobb szerepet kapnak a megelőző kezelések. Az egészséges fogazat alapját a megfelelő szájhigiénia adja. A szép, tiszta és egészséges mosoly alapvető feltétele a magabiztos fellépésnek a társasági érintkezések során. A szájhigéniai kezelések alatt elsősorban olyan ellátásokat értünk, amelyek a fogíny és a fogazat egészségét védik, és lehetőséget adnak az egyéni szájápolási technikák helyes kialakítására is.

Bejelentkezés és kapcsolatfelvétel

12 + 9 =

Személyre szabott szájhigiénés tanácsadás

Azt gondolnánk, hogy fogat mosni bárki tud. Annak ellenére, hogy a legtöbben rendszeresen ápolják a fogaikat, mégis sokszor nem érnek el megfelelő eredményt és a genetikát és egyéb tényezőket okolják a fogazatuk rossz állapotáért. A szájhigéniai eszközök piaca annyira kibővült, hogy szakemberként is kihívást jelent naprakészen tartani az ismereteinket az újabb és újabb termékek kapcsán. A megfelelő eszközök és anyagok közötti eligazodás komoly szakismeretet igényel. A szájhigiénés tanácsadás során nem csak segítséget nyújtunk a megfelelő fogkefe és fogköztisztító eszköz választásban, valamint a különböző elektromos eszközök és kémiai szájfertőtlenítő szerek használatának helyes technikáit is megismertetjük a pácienssel.  Ez egy páciens-dentálhigiénikus szakember közötti kérdezz-felelek, arról, hogy hogyan tehetünk a legtöbbet fogaink egészségéért.

Ultrahangos fogkőlevétel, professzionális polírozás

A fogmegtartó és esztétikai kezelések alapfeltétele a vérzés- és gyulladás mentes, ép fogíny. Az ultrahangos fogkőlevétel során megtisztítjuk a fogak felszíneit a rájuk rakódott baktériumtelepektől, amelyekben a folyamatosan szaporodó káros baktériumok tartósan károsítják a fogágyat. A fogak felszínének alapos megtisztítása után válik lehetővé a tartós, vérzéssel járó fogínygyulladás megszüntetése. Speciális polírozó eszközökkel és anyagokkal olyan helyeken is megtisztítjuk a fogak felületét, amelyek az otthoni módszerekkel elérhetetlenek maradnak.

Fogkozmetika

Finom szemcséjű sót (40 μm -es nátrium-bikarbonát) vagy cukrot (trehalóz) nagynyomású víz-levegő spray-vel együtt alkalmazva juttatunk a fogak felszínére, amelyről így azok a halvány foltszerű elszíneződések is eltávolíthatóak, amelyek hagyományos ultrahangos eljárással hozzáférhetetlenek. A fogak a fogzománc sérülése nélkül nyerik vissza természetes színüket.

Fogfehérítés

Fogfehérítés során a fogak felszínére lerakódott elszíneződéseket fehérítjük ki, előhozva a fog eredeti színét. Fontos, hogy fogfehérítés előtt szükség van a fogak állapotának felmérésére, fogfehérítést csak ép fogzománcon végezhetünk. Az eljárás előfeltétele fogfelszínek lepedék és elszíneződés mentessége.

Otthoni fogfehérítés

Ezt a kezelést választva a páciens maga dönthet a fogfehérítés gyakoriságáról, és az egyes kúrák hosszáról egészen a kívánt eredmény eléréséig. Mintavétel alapján egy fogfehérítésre alkalmas sínt készítünk, amelyet a páciens akár évekig is megőrizhet és benne otthoni használatra alkalmas 10- 16%-os koncentrációjú fogfehérítő anyagot használhat.

Rendelői fogfehérítés

A kezelés során magasabb, akár 40%-os koncentrációjú fogfehérítő szereket alkalmazhatunk, mivel a kezelés során biztosítjuk a nyálkahártya és a fogíny védelmét. A fehérítést kiegészíthetjük fényterápiával is, ami felgyorsítja a fehérítési folyamatot. Fontos, hogy a kezelést végig kontroll alatt tartva, szakaszosan végezzük, és csak a természetes fogszín eléréséig folytassuk, mert a túlfehérítés (overbleching) a fogzománc sérülését okozhatja.

Várandósság alatti szájhigiénés tanácsadás

Amikor egy nő életében elérkezik a gyermekvállalás időszaka, hirtelen a saját testének állapota már két ember egészségét befolyásolja. Így van ez a fogászati betegségekkel is. Bizonyított, hogy a fogak és fogíny megbetegedését okozó baktériumokkal való fertőzés forrása legtöbbször az édesanya, így a megfelelő anyai szájhigiénia kialakítása pozitív hatással bír a gyermek fogazati egészségére is. A szájüregben zajló krónikus gyulladások előkelő helyen szerepelnek a más okkal nem magyarázható koraszülések feltételezett okai közt is. A csecsemőkori táplálás fogazatra gyakorolt hatása, a tejfogak ápolásával kapcsolatos ismeretek sajnos nem, vagy tévesen szerepelnek a várandósság alatti tanácsadások programjában. Ezek az ismeretek pedig minden szülő számára elengedhetetlenek.