Ifjúsági és felnőtt fogszabályozás

Dental_Art_Pécs_Dr_Kámán_Attila_fogszabályozó_szakorvos

Dr Kámán Attila

Fogszabályzó szakorvos

Együtt mosolyt alkotunk

Mára megnőtt az egészség és az esztétikus megjelenés jelentősége, ezért egyre többen fordítanak figyelmet a fogazatuk épsége mellett annak szabályos megjelenésére is. A fogak szabályozása történhet kizárólag arc-esztétikai igények miatt is, de leggyakrabban a szabályos harapási záródás és az optimális rágás, valamint a káriesz-rizikó és fogágybetegség kialakulásának csökkentése miatt kerül sor fogszabályozó beavatkozásra. A kezelés elmaradása a későbbiekben általános egészségügyi porblémákhoz is vezethet, úgy mint az elégtelen rágás miatti felszívódási zavarok és az állkapocs ízületi problémák, de gyermekkorban a szabályos hangképzés és nyelés kialakulásában is fontos a szabályos fogsor. Kevesen gondolnák, hogy olyan felnőttkori fogazati betegségek, mint a fogszuvasodás, a fogágybetegség, sőt akár a fogelvesztések hátterében is állhat a fogak kezeletlen helyzeti rendellenessége. Kezelt betegeink életkora széles spektrumú, kisgyerekek, fiatal és középkorú felnőttek egyaránt megfordulnak nálunk. A kezeléseink során kivehető és rögzített készülékeket is használunk valamint a kiemelkedő esztétikai megjelenést nyújtó Invisalign készüléket. Platina fokozatú Invisalign felhasználóként másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezem az aligner típusú fogszabályozó készülékek alkalmazásában. A több mint 20 éves szakmai tapasztalat, számos hazai és külföldi továbbképzés, kongresszus elvégzése csak tovább ösztönöz arra, hogy tudásunkat mindig tovább és tovább fejlesszük. 

Bejelentkezés és kapcsolatfelvétel

6 + 3 =

Konzultáció

Az első vizit során felmérjük a hozzánk forduló páciens fogazati eltéréseit és megismerjük az elképzeléseit a vágyott végeredménnyel kapcsolatban. A harapási rendellenességek pontos felmérése után már megállapíthatjuk a szükséges kezelés módját és várható lépéseit, időtartamát és költségeit. Gyakran az alapoktól indulva először a fogmegtartó kezelésekkel és a fogágy egészségének helyreállításával kell kezdenünk, hogy a fogszabályozó kezelés során a fogak és a fogíny állapota ne romoljon. Egyes esetekben szükségessé válhat komplex kezelési terv felállítása is, ami a fogszabályozáson túl fogpótló kezelésekkel teszi tartóssá az elért végeredményt.

Láthatatlan fogszabályozás, INVISALIGNⓇ

Jelenleg a legkorszerűbb fogszabályozó készülék. Egy digitális scanner által képzett háromdimenziós lenyomat, valamint röntgen felvételek és fotók alapján az Invisalign software tervezi meg az elèrni kívánt végeredményt, amelyet azonnal térben forgatható animáció formájában meg is tekinthet a páciens. A kiválasztott kezelési terv alapján átlátszó sínsorozat készül a fogívekre, melyeket az étkezéseket kivéve viselni kell a pácienseknek. A sín rugalmassága előre programozottan képes mozgatni a fogakat, a kezelés folyamatos haladását a sínek 7- 10 naponkénti cseréje teszi lehetővé. A 3 havonkénti kontrollok ritkább megjelenést jelentenek, így a távolabb vagy külföldön élő pácienseknek sem kell lemondani a fogszabályozásról. Az eredeti Invisalign rendszer által biztosított speciális garancia lehetővé teszi, hogy a kezelést befejezését követő 5 éves utánkövetéses periódus alatt visszaalakuló a kisebb eltéréseket INGYENESEN tudják ismét korrigálni.

Esztétikus (zafír - kerámia) fogszabályozó készülékek

Az esztétikai igények növekedésével az egyre kevésbé észrevehető eszközök irányába indult el a fogszabályozó készülékek fejlődése. Az elmúlt 20 év piacvezető gyártói egymás után alkották meg a különböző összetételű kerámia fogszabályozó készülékeket. Az általunk használt monokristályos alumínium oxid kerámia fogszabályozó fogakra ragasztott elemei szinte láthatatlanul simulnak bele a mosolyba. A zafír kristályhoz hasonló szerkezetű áttetsző brackettek a fogakon vízcsepp szerű megjelenést kölcsönöznek a fogszabályozó készüléknek, amelyet a szokásos másfél- két méteres szociális távolságról beszéd közben alig lehet észrevenni.

Fém fogszabályozó készülék

A rögzített készülék minden alkatrész: brackettek, tubusok és az ívek is fémből készülnek, de méretük redukált. Így fémes színe ellenére esztétikailag kevéssé zavaró készülék, mely kiválóan alkalmas a fogak mozgatására.

Kivehető készülékek

Aktív kivehető készülékekkel elsősorban tejfogazatban és fogváltás során érhetünk el eredményt. Előnyük az egyszerűség és a fogak könnyű tisztíthatósága. A fogívek tágítására, egyes fogak helyzeti eltéréseinek korrekciójára alkalmasak. Főleg éjszakai és otthoni hordást igényelnek. A fogakon kis kapcsokkal rögzülnek, könnyű a felhelyezésük és eltávolításuk.

Passzív kivehető készülékek: Az ezekkel elért eredményt stabilizáljuk ( pl. retainer) vagy káros hatásokat próbálunk megelőzni (harapásemelő sín éjszakai csikorgatáskor, helyfenntartó lemez korai tejfog eltávolítás esetén).