Mit tudnak az elektromos fogkefék?

Tudnivalók és szempontok a megfelelő készülék kiválasztásához

Dr. Zeller Zsófia fogorvos összefoglaló írása

Szeretné hosszan megőrizni fogai egészségét?

Olvassa el szakorvosaink írásait a legmodernebb fogászati és fogszabályozási technológiákról és az egészségmegőrzés alternatíváiról!

Bevezető

Az ünnepek előtt általában sokan gondolkodnak el a lehetőségen, hogy ajándék képpen meglepik magukat és családtagjaikat egy elektromos fogkefével. Az árak miatt viszont szeretnék biztosan tudni, hogy ezek az eszközök valóban hatékonyabban tisztítanak-e, mint a kézi fogkefék. Mielőtt eldöntenénk, hogy érdemes-e beruházni egy drága, elektromos fogtisztító készülékbe, célszerű néhány szempontot mérlegelni.

A manuális fogkefék, helyes fogmosási technikával használva, pont olyan jól tisztítanak, mint az elektromos fogkefék, azonban a helyes fogmosási technika mozdulatainak finomsága és a kivitelezéséhez szükséges figyelem sokszor meghaladja egy átlagos ember kézügyességét, és érdeklődését. Különösen igaz ez a kisgyerekek esetében, akik hamar elveszítik a lelkesedésüket, így a szülők igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy alaposabb fogtisztításra ösztönözzék őket.

Kell-e egytalán külön készülék a kisgyerekeknek?

Jó hír, hogy az elektromos készülékeken egyszerűen cserélhetőek a fejek, így egy készüléket akár az egész család is használhat. Természetesen vannak külön a kicsiknek szánt készülékek is, amelyek a dizájn elemeken kívül, kíméletes üzemmódot is biztosítanak. Egyes prémium kategóriás termékek külön virtuális alkalmazásokkal is igyekeznek a gyerekek figyelmét megragadni.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék kárt tehetnek a fogzomácban, különösen, ha tejfogakról van szó. Ez a félelem alaptalan a rendeltetés szerű használat, és néhány egyszerű óvintézkedés betartása mellett. A fogzománc védelme érdekében mindig válasszunk puha sörtéjű fejet. Ráadásul a gyermekek számára készülő termékekbe általában plusz biztonsági rendszereket is építenek.

De mi a helyzet az igazán pici babákkal, az ő fogaikon szabad-e elektromos fogkefét használni?

A legtöbb gyártó feltünteti, hogy a termék csak 3 éves kortól használható, de ez az állítás több szempontból is félreérthető lehet. Egyrészt 3 éves kortól még nem várható el egy gyermektől, hogy önállóan is képes legyen kellő alapossággal megtisztítani a fogait, bármilyen eszközt is használjon. Másrészt mivel a gyermek megfelelő kézügyessége hiányában a fogtisztítás feladata még sokáig a szülőre hárul, ezért neki kell megítélni, hogy az elektromos eszközt mikortól tudja a gyermeke fogainak tisztítására biztonságosan használni. Ez akár a gyermek három éves kornánál korábban is megvalósulhat.

A biztonság első és legfontosabb feltétele, hogy elektromos fogkefét ne kezeljen egyedül gyermek. 3-4 éves korig teljes mértékben a szülő végezze a fogtisztítást. Természetesen nagyon fontos, hogy a gyerekek is tudjanak gyakorolni, ezért a kellően fejlett kézügyességgel rendelkező gyerekek már maguk is megpróbálhatják megtisztítani a fogaikat, ekkor a szülői jelenlét adja a biztonságot. Azok pedig, akik már elég ügyesek a szép betűvetéshez, nyugodtan használhatják egyedül is az eszközt, de minden esetben a szülő feladata és felelőssége az eredmény ellenőrzése és szükség esetén a fogmosás tökéletesítése.

Az elektromos fogkefe jellemzői

Az elektromos fogkefék fejei általában sokkal kisebbek, mint a kézi fogkeféké, a kifejtett erő így jobban koncentrálódik egy-egy fogra. Azon túl, hogy gyerekek számára a legpuhább fogkefe fejet válasszuk, lehetőség szerint nyomáskontrollos készüléket használjunk. A nyomásérzékelő általában a túlságosan rányomott fogkefe forgásának lassításával vagy leállításával óvja a fogakat és az ínyt.

A legtöbb elektromos fogkefe már tartalmaz egy beépített időzítőt is, ami figyelmezteti a felhasználót, hogy mennyi ideig kellene tisztítania a fogait a megfelelő eredmény eléréséhez. A készülékek általában 2 perces időtartam után jeleznek. Azonban nem mindegy, mi történt az alatt a kettő perc alatt a szájban. A fogmosás célja nem az, hogy 2 perc alatt befejeződjön, hanem hogy a lepedéket kell minél alaposabban eltávolítsuk. Ezért a két perces jelzés csak iránymutató lehet, nem szabad ragaszkodni a gyors fogmosás illúziójához, amíg az eredmény ezt nem tükrözi. Az újabb készülékek már az egyes negyedekre, azaz az alsó és a felső fogívek jobb és bal oldalára szánt időt jelzik.

A digitális világban elérhetőek már olyan okos eszközök is, amelyek applikáción keresztül instruálják a felhasználót, miközben érzékelik a fogkefejbe integrált bluetooth kapcsolaton keresztül, hogy milyen mozdulatokat végzett a szájában. Ezeket a látványos animációkat különösen a gyerekek élvezik, akik így a virtuális segítőjük által adott feladatokért kapott jutalom pontokon keresztül játékosan sajátíthatják el a helyes eszközhasználat technikáját.

A nagy kérdés: milyen típust válasszunk?

A termékek széles kínálatában nagy kérdés, hogy milyen típust válasszunk. Az elektromos fogmosó készülékeknek két nagy csoportja van:

A forgófejes fogkefék sörtéi egy kör alakú fejen helyezkednek el. Régebben nagysebességű forgással érték el a tisztító hatást, de a mai eszközök már rotációs, azaz ide-oda forgó, rezgő mozgással dolgoznak. Egyes készülékek a fejre merőleges pulzálással is igyekeznek emelni a teljesítményükön.

Mivel a fogkefefej kicsi; ezért alkalmasak a nehezen megközelíthető, szűk helyek elérésére. Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, elég csak végigvezetni az elektromos fogkefét a fogak felszínén és már meg is tisztították azokat. A köríven történő forgómozgás, és a régebbi rossz fogmosási technikából visszamaradó helytelen mozdulatok együttes eredménye sérülést és érzékenységet is okozhat a fogínyen.

A kialakuló érzékenység miatt pedig éppen azokon a területeken nem történik alapos tisztítás, amik a fogszuvasodás és az ínygyulladás szempontjából a leginkább veszélyeztetettek. A széles, több fogat egyszerre tisztító súroló mozdulatok kerülendők az íny sérülése megelőzése érdekében. A forgófejes eszközt helyesen fogról-fogra haladva kell használni, elkerülve a fogak közötti íny sérülését, és későbbi visszahúzódását.

A szónikus fogkefék formájukban jobban hasonlítanak  a normál, kézi fogkefékhez. Ennek a típusnak a feje percenkénti 32000-62000 oldalirányú rezgést végez. A rezgés ereje olyan erős turbulenciát okoz a szájban lévő folyadékban, hogy az bejut a fogak közötti résekbe, kimosva a sörték számára elérhetetlen felszínekről is a baktériumokat. A tisztítást így nem csak a sörték végzik, hanem a fogmosás során szájban képződő víz, nyál és fogkrém keveréke.

Kutatások szerint a szónikus kefék ezzel a hatással akár 75%-al több lepedéket képesek eltávolítani a nehezen hozzáférhető helyekről. Használatuk nagyon hasonlít  a hagyományos manuális fogkeféknél megszokott mozdulatokhoz, így a két technológia remekül kombinálható.

Létezik egy harmadik, kevésbé elterjedt rendszer is, az ultrahangos fogkefe, amelyek rezgésszáma az ultrahang frekvenciatartományába esik, minimum 96 millió rezgéssel percenként. Mivel a készülék működése a fül számára hallhatatlan 20kHz feletti tartományba esik, ezért külön rezonátor gondoskodik a készülék rezgetéséről. Ezáltal a felhasználó fizikálisan is érezheti, mikor működik a kefe.

Ezek az eszközök már nem súroló, dörzsölő mozdulatokkal dolgoznak, hiszen a fogkefe sörteszálai szinte mozdulatlanok, hanem a speciális fogmosó gélben keletkező mikrobuborékok millió végzik a baktériumok eltávolítását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túl magas frekvencián dolgozó ultrahang nem képes megbontani a baktériumok sejtfalát, ezért végezhető biztonsággal a képalkotó eljárások során az ultrahangos technika. Ebben az esetben a kevesebb – több elve érvényesül, az alacsonyabb rezgésszámú ultrahang hatékonyan pusztítja a szájban lévő baktériumokat.

A tudatosság fontos

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy önmagában az elektromos eszközök használata nem garancia a fogak teljes tisztaságára. Mint minden eszköz, ez is csak annyira hatékony, amennyire a használója képes az előnyeit kiaknázni.

Sajnos az továbbra is csak illúzió, hogy az elektromos eszközök kevesebb munkát igényelnek a felhasználó részéről. Akármilyen jól mossuk a fogainkat vagy bármit is ígérnek a fogkefe reklámok, nem szabad megfeledkezni a fogak közötti területek és a nyelv felszínének tisztításáról sem.

Az eredeti cikk a helloBaby! Magazin 2019. decemberi számában jelent meg.

A láthatatlan fogszabályozás és a 3D technológiával (ITERO Element Flex®) kapcsolatos tájékoztató anyagunk letölthető ide kattintva: 3D Mosolytervezés – Dental Art-Pécs

Dr. Zeller Zsófia – fogszakorvos

A fogmegtartó, fogpótló és gyermekfogászati kezeléseket Dr. Zeller Zsófia fogszakorvos végzi. A fogászati ellátás során kiemelt hangsúlyt kap annak a kezelési tervnek a kidolgozása, amely a beteg számára a legtöbb mérhető, hosszútávú haszonnal jár.

A beteg folyamatos tájékoztatásban és tanácsadásban részesül mind a felnőtt-, mind a gyermekfogászati kezelések során annak érdekében, hogy a gyógyítás és a gyógyulás folyamata valóban közös, a beteg érdekeit szem előtt tartó folyamat legyen.

A száj egészségének hosszútávú megőrzése közös cél!

Időpont foglalás

Felnőtt és gyermek fogászat: +36 72 787 576

Pécs, Király u. 66/B. I/103

Felnőtt és gyermek fogszabályozás: +36 20 384 0524

Pécs, Móricz Zs. u. 4.

Rendelési idő

Előzetes időpont egyeztetés alapján.

E-mail cím

Fogászati kezelések: info@dentalartpecs.hu

Fogszabályozás: kaman@dentalartpecs.hu